Symboler og miljøpolitikk

Siviløkonom Kjell Bjordal åpner sitt leserinnlegg i Romsdals Budstikke 15. november med å påstå at miljøbevegelsen og små partier “definerer norsk miljøpolitikk”, og at disse har en “forkjærlighet for symboler foran realiteter”. Dette er underlige påstander.

For det første: klima- og miljøpolitikken i dette landet preges i aller høyeste grad av at folk flest stemmer på Ap, Høyre og Frp, tre svært tungrodde partier, som ikke evner å se økologi og samfunn i sammenheng. Selv om Miljøpartiet De Grønne har flyttet debatten markant siden vi kom inn på Stortinget, er det dessverre fossilpartienes uhemmede vekstideologi som definerer norsk miljøpolitikk i 2014. Denne politiske virkeligheten innsnevrer handlingsrommet for aktivister og NGO-er som ønsker å påvirke realpolitikken. Det er synd, men tilfelle.

Hadde miljøbevegelse og fagfolk hatt makta, hadde politikken sett ganske annerledes ut: Da hadde vi for lengst begynt en gradvis utfasing av fossile brensler og oljeeksport. Vi hadde skapt tusenvis av grønne jobber gjennom store investeringer i ny, fornybar energi og industri, og tatt kraftige grep for å redusere matkasting, kjøttkonsum og sløsing, øke gjenvinningen av materialressurser og begrense det løpske private forbruket. Vårt økologiske fotavtrykk hadde begynt å krympe mot holdbare nivåer. “Gode analyser og langsiktige strategier” – som Bjordal beskylder miljøbevegelsen for å ofre til fordel for oppmerksomhetsgivende “symboler” – danner grunnlaget for en slik grønn politikk.

Bjordal har rett i én ting: det er viktigere med en helhetlig politikk, enn løsrevne “symboltiltak”. Men han tar feil når han reduserer en lang liste med forskjellige politiske forslag til symbolpolitikk som ikke gjør nytte globalt eller forholder seg til realiteter. Mange av miljøtiltakene han trekker fram, er hederlige unntak som bekrefter regelen om at norsk klima- og miljøpolitikk er uforholdsmessig sidrumpa.

Elbilpolitikken bidrar for eksempel til et sårt trengt teknologiskifte for å gjøre verdens bilpark uavhengig av fossile brensler på sikt, mens de norske regnskogmilliardene bidrar til oppnåelse av viktige internasjonale klima- og utviklingsmål.

Samtidig undergraver vi mye av vår egen miljøpolitikk gjennom å finansiere rovdrift på naturen og klimaskadelig virksomhet, for eksempel i form av ukloke oljefondsinvesteringer og ved å gi oljeindustrien her hjemme store økonomiske fordeler. Det er først og fremst denne mangelen på samstemthet i politikken, forårsaket av treige politikere fra de store partiene – ikke miljøbevegelsen – som gir “symbolpolitikkretorikere” som Bjordal vann på mølla; det ser jo ikke ut som de gode enkelttiltakene virker, når helhetsbildet er økte utslipp, mer rasert regnskog og artsutryddelse.

Bjordals eksempler på “forfeilet” miljøpolitikk fremstilles alle som forslag fremmet av en sammenvevet, udefinert masse av miljøvernere – som om de er “miljøbevegelsens” ideer. I virkeligheten blir tiltakene møtt med både støtte og motstand i forskjellige fagmiljøer og ulike segmenter av miljøbevegelsen. Med en rekke udokumenterte påstander prøver han å fremstille disse miljøtiltakene som fånyttes sløsing med penger. På denne måten bygger han opp om et fiendebilde av miljøbevegelsen, og fremstiller norske miljøpolitikere som uredelige.

Det er verdt å merke seg at han ikke selv fremmer et eneste forslag til hvordan vi kan bedre naturmiljøet eller trygge livsgrunnlaget på jorda. Hadde Bjordal gjort det, ville han med ett ha spilt en mye mer konstruktiv rolle i kampen for tilværelsen!

Dette tilsvaret til Kjell Bjorlands innlegg «MILJØARENAEN: SYMBOLPOLITIKERNES MEKKA!» (15.11.14) stod på trykk i Romsdals Budstikke den 22. november 2014

Legg igjen en kommentar

Name and email address are required. Your email address will not be published.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: