Omstilling – ikke avlat!

Norsk klimapolitikk preges av noe spinndoktorene i finansdepartementet vil kalle “fleksibilitet” og “kostnadseffektivitet”. Grønn Ungdom kaller det avlat og ansvarsfraskrivelse.

Det viste seg igjen 4. februar, da regjeringen kunngjorde at Norge slenger seg på EUs klimamål for 2030: Vi skal kutte klimautslipp med minst 40 % i forhold til 1990, hevder Høyre, FrP, Venstre og KrF.

For det første er ikke dette et klimarettferdig mål. Utregninger viser at Norge bør kutte over 60 % hjemme – altså innenfor landets grenser – for å ta vårt historiske ansvar for klimakaoset. Samtidig må vi finansiere klimatiltak tilsvarende over 500 % kutt i utlandet.

For det andre er målet uklart og villedende: Hvis du spør regjeringen hvor mange tonn CO2 Norge skal ha kuttet i 2030, er det ingen som kan svare deg. For de vet ikke.

EU-rammeverket legger opp til at hvor mye Norge skal kutte innenlands (i ikke-kvotepliktige sektorer) skal bestemmes i Brüssel, og ligge et sted mellom 0 og 40 prosent. Først i 2016 vil Norges faktiske kuttforpliktelser forhandles frem.

Han som skal forhandle for oss – europaminister Vidar Helgensen (H) – signaliserer at Norge bør betale for billige utslippskutt i land som Romania og Polen, fremfor å ta de store grepene hjemme. Får han det som han vil, går oljeselskapene helt fri.

Forvirra? Ikke så rart. I stedet for å sette bjella på oljekatten, begynne den grønne omstillingen og være ærlige med hvor mye klimagasser de vil kutte, skyver regjeringen tungvinte EU-systemer foran seg i klimapolitikken. Det er ikke så farlig for dem om vi når togradersmålet eller ikke, så lenge de slipper å ta ansvar for det!

Både røde og blå regjeringer har prøvd å kjøpe seg fri fra klimakutt hjemme på lignende måter, det være seg med tvilsomme FN-kvoter eller velmente regnskogmilliarder. Bak korttenktheten ligger Jens Stoltenbergs kongstanke om at oljeressursene forvaltes best ved at de omgjøres til penger på bok, ikke ved at vi lar dem ligge under bakken (Gud forby). Olje og gass blir til verdipapirer ved at man utvinner den, og selger den til folk som brenner den opp.

Oppskriften på å ødelegge verdens klimasystemer er altså den samme oppskriften som norske politikere følger for å sikre pensjonspengene sine. Derfor har norsk klimapolitikk hatt som forutsetning at vi fremdeles skal kunne pumpe så mye olje vi orker, og såkalte “fleksible mekanismer” har vunnet frem som virkemiddel! Resultatet: Økte utslipp, og fortsatt oljeavhengighet.

Å ikke kutte hjemme er å gjøre næringslivet og framtidas arbeidstakere en bjørnetjeneste. Hva betyr det for norsk konkurransekraft i resten av århundret om vi nå betaler for grønn omstilling i andre land, UTEN å samtidig omstille vårt eget? Skal vi fortsatt pushe olje til en verden på fossil-avvenning?

Om vi vil ruste norsk økonomi for den nye klimavirkeligheten, må vi satse målrettet på grønne næringer og å bygge opp markeder for fornybarteknologi i Norge – teknologi vi har forutsetninger for å bli gode på, som for eksempel offshore vindkraft.

Det henger ikke på greip at Høyre, som flotter seg med noe av et “økonomisk ansvarlig”-image, ikke tør å satse stort på grønne alternativer, og ikke vil skape skjermede fornybarmarkeder, hvor ny teknologi kan modne uten å eksponeres for konkurranse fra fossilt. De vil gjøre det i elbilpolitikken, ved å skape økonomiske incentiver for å velge elbil. Men i næringspolitikken og den øvrige klimapolitikken er det teknologinøytralitet og kvoter som gjelder.

“Det e itj nå som kjæm ta sæ sjøl,” sa noen en gang; nøytralitet og avlat er ikke omstilling. Omstilling er omstilling!

Denne teksten ble først publisert hos miljømagasinet PUTSJ, 9. februar 2015.

Legg igjen en kommentar

Name and email address are required. Your email address will not be published.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: